Àlex Moga: “Catalunya I L’Aran Són Un Exemple Únic A Europa De Reconeixement De La Riquesa Cultural I Lingüística”

Destaca que amb la nova llei de l’Aran “es renoven les relacions entre Catalunya i Aran, relacions de tu a tu que respecten el passat, enforteixen el present i projecten el futur”

 Àlex Moga, diputat de CiU al Parlament de Catalunya i alcalde de Vielha, ha defensat en aranès el posicionament de CiU respecte a la llei sobre el règim especial de l’Aran, que avui continua el seu tràmit parlamentari després de superar el debat a la totalitat a la cambra catalana. Moga ha destacat que amb la nova llei “el Parlament dóna reconeixement a la plurinacionalitat de Catalunya” i que permetrà “fer de Catalunya i de l’Aran un exemple únic a Europa de reconeixement de la riquesa cultural i lingüística, una riquesa a exportar”. “La llei”, ha continuat Moga, “ha de renovar les relacions entre Catalunya i Aran, relacions de tu a tu que respecten el passat, enforteixen el present i projecten el futur”. “Un futur amb Catalunya i a Catalunya”, ha reblat.

 El diputat de CiU ha assenyalat que aquesta nova llei és necessària per “començar a dibuixar la guia” que permeti “enfortir l’Aran; enfortir i consolidar la identitat del poble aranès; el progrés de les persones que viuen i treballen a l’Aran; i fer de l’Aran un país d’oportunitats”. I és que “ha de donar instruments a l’Aran per la seva modernització, assoliment de la seva identitat i les seves oportunitats”. També es pretén “prioritzar la qualitat de serveis troncals pel benestar dels aranesos a través de la sanitat, els serveis socials i d’un sistema educatiu en que l’aranès sigui vehicular”.

Protecció de les institucions araneses davant la LRSAL

Alguns dels objectius que es persegueixen són “respectar el poble aranès a través de la seva màxima institució, el Consell General de l’Aran, i enfortir la territorialitat d’Aran a Catalunya”. Així, es vol assolir “un marc de finançament estable entre ambdues institucions, dotant a la Vall d’Aran d’una representació al Parlament de Catalunya i reconeixent els sues drets històrics”. En aquest sentit, el diputat de CiU ha advertit que la llei de racionalització i sostenibilitat de l’administració local de l’Estat, la LRSAL és “una amenaça pels nostres 700 anys d’història” i que la llei del Parlament ha d’ajudar a que “la LRSAL no aboleixi la màxima institució aranesa”.

 És per aquesta raó que Moga ha reiterat que Catalunya i aquest Parlament “són un exemple de respecte a la diversitat i a la pluralitat, i no només de respecte sinó de protecció a la identitat aranesa, establerta en història, cultura, llengua i autogovern, que és únic a tot Europa”. “Enfortir l’aranesisme és enfortir el catalanisme”, ha conclòs.