CDA Un Partit Refundat I Renovat Que És Al Servei De Les Persones!

Al desembre de 2007, amb motiu de la cel·lebració del 1r. Congrés de CDA-PNA (Convergència Democràtica Aranesa – Partit Nacionalista Aranès), es produïa un punt i a part al partit, a la societat i al País (Aran).
Al maig d’aquell mateix any, vam perdre 12 anys de govern ininterromput sota un lideratge, el d’en Carlos Barrera inqüestionable. Van ser moments difícils, moments durs inclús, ja que el PSC-Unitat d’Aran començaria a aplicar al govern d’Aran allò que van fer l’any 2003 al govern de Catalunya, arrasar i carregar-se càrrecs intermedis solament pel fet de militar altre pensament.
Amb aquells moments, un grup de persones, militants de CDA vam començar a treballar per a devalent fer una renovació a fons del partit i dels nous lideratges, tant en l’àmbit nacional com en l’àmbit local. I ens en vam sortir! hi tant que sí! És més, avui puc dir: ENS N’HEM SORTIT!, això sí, no sense problemes. Però mai vam pensar en els problemes i si sempre en les oportunitats que podrien vindre i en la il·lusió de tornar a fer País desde primera línia, és a dir, governant! Tant va ser així que solament quatre anys després, amb una bona part dels lideratges renovats, el poble aranès ens va tornar a fer costat i avui estem treballant molt més per les persones.
Aquell va ser el gran canvi!, vam passar de pensar a governar les institucions a pensar a gestionar les institucions per les persones. Sí!, així és, per primera vegada vam ficar a les persones al centre de la nostra acció, al centre del nostre projecte i al centre de la nostra raó de ser.
Vam llavors (el 2007) renovar l’ideari polític, vam començar a reduir estructures internes de partit, vam començar a potenciar la participació i iniciar les bases d’un nou camí nacional per al País, sempre i quan comportés una millora per a les persones.
Avui, quasi set anys després podem dir amb orgull que ho hem aconseguit. Tenim un partit molt més lleuger, molt més àgil, amb capacitat de reacció davant desafiaments importants i som al costat de les persones desde els governs municipals i nacional que liderem.
A més a més, podem dir que el partit s’ha rejovenit, els lideratges són compartits, inclús socialitzat i avui, el suport a tot allò que representem s’ha enfortit. Fina al punt que avui liderem l’aranesisme modern havent heretat una part de l’aranesismeclàssic. En certa manera avui liderem la Casa Gran de l’Aranesisme. Ara, també haig de dir, que com a secretari general de CDA-PNA, que tot allò que representem ha d’anar acompanyat de la mateixa escala de valors que la nostra, amb els mateixos principis i sobretot amb els mateixos objectius. És a dir, és irrenunciable per a nosaltres ficar a les persones al centre de l’acció pública i que esdevingui l’únic objectiu pel qual existim. Al contrari, els lligams cada vegada seran més allunyats. Tots els canvis són difícils, totes les actualitzacions i renovacions a vegades esdevenen traumàtiques, però o es prenen decisions o la societat (les persones en  definitiva) ens convidaran a la residualitat. I és en aquell moment que CDA-PNA prendrà les seves pròpies decisions per continuar en la construcció d’un País amb més oportunitats i més just socialment, però continuant  reballant per les persones. CDA-PNA ja ha aprovat els 10 objectius bàsics del que ha de ser l’aranesisme modern. El millor de l’aranesisme clàssic però actualitzant-ne els objectius i propòsits sota una nova manera de fer  política i de gestionar l’acció política. Ara és el moment de començar a fixar els del nou catalanisme que ja ha començat a caminar i que encara cap partit a Catalunya se n’ha adonat.